
Çiftlerde iletişim sorunu
Mart 29, 2024
admin
Yaklaşık 2 dakika okuma süresi
Evli çiftlerde iletişim sorunu duygu ve düşüncelerinin paylaşılmaması, açık bir iletişimin olmaması gibi bir çok sebebe bağlı ortaya çıkar.
Yeteri kadar açık ve net paylaşılmadığı için karşı tarafın anlaması, zihnini okumasını beklemek maalesef sorunların büyümesini ve çatışmaya dönüşmesine sebep olabilir.
Yaygın iletişim hataları nelerdir?
Yetersiz Dinleme
Çiftler genellikle sorun hakkında konuşurken karşı tarafın söylediklerini dinlemek ve anlamak yerine konuşma sırasının kendine gelmesini bekler.
(Bir susmadı ki kendimi anlatayım)
Zihin Okuma
Partnerin davranışlarının altında yatan sebepler hakkında çıkarımda bulunarak iletişime kendini kapatmak ya da düşüncelerini paylaşmadan anlaşılmasını beklemek.
(Böyle yaptığına göre kesin beni umursamıyor o zaman bende onu umursamayacağım, Kaç gündür konuşmuyorum asla ne olduğunu sormuyor ne kadar rahat gibi ifadeler kullanmak)
Eleştiri ve Suçlama
Partner’in söylediklerini ve hissettiklerini anlamak çözüm üretmek yerine suçlayıcı konuşarak ve eleştirerek haklı çıkmak için çabalamak.
(Senin yüzünden, senin suçun, senin hatan gibi kelimelerle başlayan cümleler kurmak)
Kurban Rolü
Birey sanki tüm çözüm yollarını denemiş, elinden geleni yapmış da partneri hiç emek harcamamış gibi masum bir kurban olur sergiler.
(Elimden gelen her şeyi yaptım fakat yine de değişmiyor, bu ilişki için çabalayan sadece benim gibi ifadelerle hem partnerine hemde çevresine karşı kendini kurban gösterir.)
Küçümsemek ve Etiketlemek
Karşısındakini hor görüp, aşağılayarak kendini hatalı hissetmesini sağlamak, suçlandırmak ve özür dilemesini beklemek.
( Bu kadar basit bir şey bile yapamayacak kadar beceriksizsin işte, Ne kadar dırdır ediyorsun sende amma uzattın )
Tüm bu iletişim hatalarının devam etmesiyle birey partnerine karşı olan saygısını, sevgisini yitirmeye hissettiklerini önemsememeye başlayarak ilişkiden kendini soyutlar.
Sağlıklı iletişim mutlu evliliğin temelini oluşturmaktadır. Başa çıkamadığınızı farkettiğinizde bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Son Yazılarımız
-
Evlilik Öncesi Çift Danışmanlığı
Evlilik Öncesi Çift Danışmanlığı Evlilik öncesi çift danışmanlığı amacı çiftin bireysel dinamiklerinin ve ilişki dinamiğini farkındalığını sağlamak (her çiftin ilişki…
-
Sınav Rehberliği Nedir?
Sınav Rehberliği Nedir? Sınav rehberliği bir psikoeğitim sürecidir. Hedef, baş etme yöntemlerini geliştirmek, kaygı ve stres yönetimini öğretmektir.
-
Psikolog ve psikiyatrist farkı
Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark nedir? Psikologlar ve psikiyatristler her ikisi de zihinsel sağlık konularında yardım sunan sağlık profesyonelleridir, ancak…