Mahremiyet eğitimi çocuğun kendi özel alanını ve başkalarının özel alanını tanım ası, sınırları koruması konusunda farkındalığının artmasına yönelik verilen eğitimdir.
Sadece özel bölgelerle ilişkili değildir, bireyin duyguları, düşünceleri, eşyaları ve paylaşmak istemediği her şey mahremidir.
Bu eğitimin amacı, sadece kendi mahremini değil diğer bireylerinde mahremi olduğunu ve saygı beklerken saygı göstermesi gerektiğini de öğretmektir.
Bu eğitimle birey kendi sınırlarının ihlal edildiğini hissettiğinde kendini nasıl koruyacağını ve istemediği her temasa ve talebe “HAYIR” demesi gerektiğini öğretmek maksadıyla ilk olarak ailede öğretilmeye başlanmalıdır.
Peki ebeveynler mahremiyeti nasıl öğretmeli ?
➡Bebeğin bezi değiştirilirken herkesin içinde değil, bakım verenle bebeğin yalnız olabileceği bir ortamda yapılmalıdır.
➡ Mahrem bölgelerine dokunarak veya vurularak sevilmemeli (poposuna vurmak vb.).
➡ Odası olmasa bile evde ona ait küçük bir alan yaratılmalıdır ki mahremiyet duygusu oluşsun.
➡ Vücudunu tanıtarak özel bölgelerini öğretmeliyiz.
➡ İstemediği her şeye “HAYIR” demeyi öğretmeliyiz.
➡ Arkadaşları ile oyun oynarken oyuncaklarını paylaşmak istemediğinde anlayışla karşılayınız.
➡ Çevrenize, ailenize, akrabalarınıza çocuğunuzu sevmek istediklerinde, çocuğunuzdan izin alınması gerektiğini söyleyiniz (Sana sarılabilir miyim ? vb.).
➡ Çocuğunuzun özel alan ve özel eşyalarına saygı gösterin. Özel alanı olan odasına dahil olurken izin isteyiniz (Odana girebilir miyim ? gibi.)
Bu izin alma özel eşyalarını alırken de olmalıdır (Oyuncağını elime alabilir miyim ? gibi).
Sizlerde mahreminize özen gösterin ki çocukları taklit ederek öğrendiğinden, mahremiyetle ilgili sizleri örnek alsınlar.
Detaylı bilgi ve randevu için; Lena Psikoloji Merkezi 0533 599 53 62